Demencia a gyakorlatban

Gyakorlati útmutató demenciában szenvedők gondozásához

Demencia a gyakorlatban
Az inkontinencia gyógymódjai
AZ ÍTÉLŐKÉPESSÉG ROMLÁSA DEMENS BETEGNÉL

Az ítélőképesség romlása azt jelenti, hogy a beteg nem képes felmérni helyzetét, állapotát, képtelen döntéseket hozni. Nem tudja átlátni tettei következményeit, nem érzi a veszélyhelyzeteket sem.

Jellemzően minél betegebb valaki, annál inkább csorbul ítélőképessége.

Például ilyen a nem megfelelő öltözködés, vagy az, amikor elindulna valahová. Nem tudja felmérni, hogy az öltözéke az évszaknak nem megfelelő és ennek következtében megfázhat, vagy ha elindul, nem képes hazatalálni. Jellemző, hogy kezdődő demens embereket találnak meg csalók, akik pont az ítélőképesség romlását használják ki. Pénzt kérnek tőlük és mivel már nem képes az idős ember felmérni sem a pénz valódi értékét, sem a tette következményeit, ezek a lelkiismeretlen bűnözők becsapják őket és könnyedén kisebb vagyonra is szert tehetnek.

Számos esetben a „kukázás” vagy gyűjtögetés, a tárgyak felhalmozása is az ítélőképesség csökkenésének egyik tüneti megnyilvánulása.
Az ítélőképesség romlásának kezdetén jó, ha felismerjük szerettünk betegségét és segítjük őt döntései meghozatalában. Idővel egyre inkább át kell vennünk az irányítást, hogy megvédjük őt.
” Suzanne Sandwiese , a Demencia a gyakorlatban c. könyv írója”
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0