Demencia a gyakorlatban

Gyakorlati útmutató demenciában szenvedők gondozásához

Demencia a gyakorlatban
Az inkontinencia gyógymódjai

Demens beteg verbális agressziója

DEMENS BETEG VERBÁLIS AGRESSZIÓJA

A demens állapot szinte kivétel nélkül negatív személyiség változással jár együtt. Ilyen az agresszió megjelenése. Kialakulhat olyanoknál is, akik eddig békés természetűek voltak és soha nem volt egy rossz szavuk sem.

Az agressziónak két fajtáját különböztetjük meg: a verbálist és a fizikálist.

A verbális, vagyis a szóbeli agresszió kimondottan elviselhetetlen a beteg környezete számára. Sokszor személyes támadásként fogják fel a családtagok a sértegetéseket, pedig ez csak a demencia egy igen kellemetlen aspektusa, mellyel a beteg próbál jelezni felénk, elmondani valamit.
 
A verbális agressziónak többféle megnyilvánulása is lehet. Ilyen például a kiabálás, nem együttműködő magatartás, sértegetés vagy a csapkodás.
Számos okra visszavezethető ez a megnyilvánulási forma. Bármilyen apróság kiválthat dührohamot, melyet mi észre sem veszünk, nekünk fel sem tűnik. Ilyen lehet egy szokatlan vagy erős zaj, mely felizgatja a beteget. Lehet ez egy sürgetés (például séta vagy öltözködés során), amit a beteg támadásnak vesz.
 
Jellemzően az agresszió mögött meghúzódhat testi fájdalom, amelyet a beteg csak így képes kifejezni, kommunikálni felénk.
Okozhat nyugtalanságot egyfajta testi igény, például, éhség, szomjúság, vagy a beteg fázik, esetleg melege van. A demens beteg csak agresszív megnyilvánulásaival képes hangot adni szükségleteinek.
A sértegetések, kiabálás mögött gyakran megbújik valamilyen félelem, vagy paranoia is. Az idős ember úgy érzi, mindenki ellene van, meg akarják mérgezni vagy el akarnak lopni tőle valamit.
Tehát retteg, fél és közben még érzi önmaga bizonytalanságát is.
Feltétlen fontos a kiváltó okok megtalálása és megszűntetése ahhoz, hogy az agressziót kezelni tudjuk. Ne feledjük: az agresszió egy kommunikációs csatorna, melynek üzenete van!

Feltétlen fontos a kiváltó okok megtalálása és megszűntetése ahhoz, hogy az agressziót kezelni tudjuk. Ne feledjük: az agresszió egy kommunikációs csatorna, melynek üzenete van!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0