Demencia a gyakorlatban

Gyakorlati útmutató demenciában szenvedők gondozásához

Demencia a gyakorlatban
Az inkontinencia gyógymódjai
A felfekvés stádiumai és módszerek a megelőzésére

A felfekvés stádiumai és módszerek a megelőzésére

A felfekvés olyan nyomási fekély, mely szövetelhalással jár. Gyakran alakul ki a könyökön, sarkon, keresztcsonton vagy a lapockán. A decubitus fekvőbetegeket érint, ezért azokat a demens betegeket is veszélyezteti, akik fekvővé, mozgásképtelenné válnak. Elkerülésére legjobb módszer a kezdeti tünetek felismerése és a megelőzés módszerinek alkalmazása.


A demencia harmadik szakaszában a betegek gyakran fekvők, ágyhoz kötöttek, nem vagy alig képesek mozogni segítség nélkül. Gyakran még arra is képtelenek, hogy egy kicsit tehermentesítsék azt a részt, ahol érzik a túlzott nyomást, fájdalmat. A legtöbbjük még egy apró helyzetváltoztatásra is képtelen. Ebben a szakaszban a beteg elnémul, egyre kevesebbet kommunikál, ezért valószínűleg nem szólnak, ha bőrük fáj, ég vagy érzékeny valahol.

A korai felismerés jelentősége

Az időben történő felismerés azért nagyon fontos, mert a kialakult mély fekély sebfertőzési esélye olyannyira nagy, hogy akár életveszélyessé is válhat. A fekvő, demens beteg bőrének rendszeres átvizsgálása, a felfekvés korai felismerése azért a mi feladatunk, mert ő nem tudja felénk kifejezni, kommunikálni, ha valamije fáj, érzékeny. Betegünkért akkor tehetünk a legtöbbet, ha időben észrevesszük, már az első jeleknél felismerjük a felfekvés kezdeti stádiumát és már itt az elején közbeavatkozunk.

A felfekvés stádiumai

 1. STÁDIUM: Tartós bőrpír alakul ki. A bőr érzékeny, sérülékeny, elvékonyodott.
 2. STÁDIUM: Kialakul egy felületi, horzsolásszerű seb. Ez már érzékenyebb és fájhat is.
 3. STÁDIUM: Létrejön a fekély. A bőr minden rétege elhal. A seb mélysége az izmokig hatolhat. Lehet száraz vagy nedvedző, színe barnás- feketés és igen kellemetlen szagú. Fájdalom nincs, az elhalt rész teljesen érzéketlen.
 4. STÁDIUM: A fekély mélysége tovább terjed, egészen a csontokig jut, ahol csontvelőgyulladás is kialakulhat.


Módszerek a felfekvés megelőzésére

 A felfekvés ellen csak megelőzéssel győzhetünk. A gyógyulási esélye igen csekély, ezért nem árt figyelni és időben, már a tünetek megjelenése előtt vagy az első kezdeti jeleknél megtenni mindent a kialakulása ellen!
 1. A beteg ne csak hanyatt feküdjön, hanem oldalra is forgassuk (kb. 2 óránként!), és gyakran változtassuk a helyzetét az ágyban! Mozgassuk, tornáztassuk és ültessük ki az ágyból egy székbe vagy fotelbe!
 2. Rendszeresen nézzük át és ellenőrizzük a beteg bőrét, nincs e rajta bőrpír!
 3. A lepedő és ruházat mindig legyen gyűrődésmentes.
 4. A bőrt tartsuk tisztán és szárazon.
 5. Masszírozhatjuk is a beteget, a vérkeringés fokozása miatt. Azonban TILOS akár kezdeti stádiumban lévő felfekvést masszírozni, dörzsölni, durva törölközővel szárítani!
 6. Erősítsük a beteg immunrendszerét vitaminokkal, ásványianyagokkal és fehérjedús étrenddel.
 7. Ha van lehetőségünk, lehet vásárolni kompresszoros matracot (antidecubitus matrac), mely elektromosan végzi el a nyomáskiegyenlítést.
 8. Ha a beteget nem vagy kevésbé tudjuk mozgatni, akkor erre nagyszerű megoldás a kórházi ágy vétele vagy bérlése. Ennek a fejrésze illetve a lábrésze is felemelhető egy gombnyomással.
 9. Léteznek könyök-, sarokgyűrűk, melyekkel tehermentesíthető a kritikus testrész.
 10. A bőr edzésére nagyszerű a MEDI Fleur testápoló, ami erősíti a bőrszöveteket.

Tapasztalatom szerint a legeslegfontosabb tanács a fentiek közül az első kettő, vagyis a mozgatás, tornáztatás, a beteg kiültetése illetve a bőr rendszeres és alapos ellenőrzése! A beteg gyakori helyzetváltoztatását, semmilyen krém vagy segédeszköz nem pótolhatja! Ez a legeredményesebb módszer a felfekvés megelőzésére!
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0