Demencia a gyakorlatban

Gyakorlati útmutató demenciában szenvedők gondozásához

Demencia a gyakorlatban
Az inkontinencia gyógymódjai

A 4 leggyakoribb ismétlés típus demenciában

A 4 leggyakoribb ismétlés típus demenciában
A 4 leggyakoribb ismétlés típus demenciában

Ha film lenne, akkor a” Végtelen történet” címet kapná. A demens beteg ezerszer ismétli, újra és újra elmondja ugyanazt. De melyik a 4 leggyakrabb ismétlésfajta? Mik az okai? És hogyan hat ez a hozzátartozóra, a beteget ápolóra?

Ismétlés okai

A demencia előre haladtával, a memória is károsodik, idővel rohamosan romlik, rosszabbodik.  A betegség kezdeti stádiumában az egyik legjellemzőbb, legtipikusabb tünet az emlékezet leépülése. A beteg agya” ki-ki hagy”, egyre sűrűbben felejtget és mind gyakrabban törlődnek, feledésbe merülnek már nemcsak apróbb, hanem nagyobb, jelentőségteljesebb események is. A csökkenő memória, hanyatló emlékező képesség tünete, megnyilvánulása az ismétlés.

A 4 leggyakoribb ismétlésfajta (példákkal).

1.Ismétlődő állítások

Egyszerű mondatok, amelyek újra és újra elhangzanak, rövid időn belül, egymás után. Például: Megyek dolgozni. Elhozom x- et az iskolából. Felveszem a cipőmet. Főzök ebédet.

2.Ismétlődő kérdések

A beteg nem csak sima állításokat ismételhet, hanem kérdéseket is. Ugyanazokat a kérdő mondatokat teszi fel, állandóan mondogatva. Például: Mikor jön haza x? Mikor megyünk/indulunk már? Kérsz teát?

3.Ismétlődő követelések

A demens beteg gyakran ugyanazokat a dolgokat követeli meggyőződéssel és erőszakosan. Ilyen például: Nyisd ki az ajtót! Engedj ki! Add ide a kulcsot! Menj innen!

4.Ismétlődő cselekvések

Újra és újra megtesz bizonyos dolgokat. Például: újra kéri a vacsoráját,(pedig már evett), esetleg megint elkezd öltözködni. Vagy: várja valaki jöttét,(holott az illető már járt itt vagy már régesrég meghalt).

Figyelmeztetések és türelmetlenségek

A családtagok, gondozók, ápolók hamar kimerülnek, elfáradnak az állandó, monoton ismétléseket hallgatva, látva. Úgy érzik, mintha valaki folyamatosan elszívná az energiájukat. Először még kedvesen, később egyre türelmetlenebbül, idegesebben válaszolgatnak, magyaráznak. Vagy mérgesen elfordulnak, válasz nélkül hagyva, hátat fordítva a betegnek.

A másik helytelen kezelési mód, ha figyelmeztetjük a beteget arra, hogy ez az esemény már megtörtént vagy próbáljuk felrázni, „észhez téríteni”. Helytelen, felesleges, és megalázó, lekezelő is. Nem szabad így eljárnunk és emlékeztetnünk őt. A beteg ettől még egyáltalán nem fog emlékezni és az eszébe sem fog jutni semmi.

Időpocsékolás olyanokat mondani neki, hogy: ezt már mondtad vagy kérted. Vagy megkérdezni tőle: nem emlékszel, hogy már vacsoráztál?  Vagy rápirítani: Tudod, már az előbb odaadtam a kulcsot!
 Amikor megpróbáljuk figyelmeztetni, a valóságra ébreszteni vagy azt mondani neki, hogy ezt már kérdezte, akkor egy pillanatra elgondolkodik, kutat a memóriájába vagy elszégyelli magát esetleg megijed és még jobban összezavarodik. Azonban 1 perc múlva újra kezdi.

A 4 leggyakoribb ismétlés típus demenciában | Suzanne Sandwiese
A 4 leggyakoribb ismétlés típus demenciában

Ne feledjük, hogy a demens beteg nem azért nem emlékszik, mert nem akar, hanem azért, mert nem tud. Ha szólongatjuk őt attól még a betegség az marad ami: szellemi leépülés, amiről a beteg nem tehet és ami jelenleg gyógyíthatatlan.

Helyes hozzáállásról, empátiáról még többet olvashat honlapunkon :  https://www.demenciaagyakorlatban.com , illetve a Demencia a gyakorlatban c. könyvemben. 

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0