Demencia a gyakorlatban

Gyakorlati útmutató demenciában szenvedők gondozásához

Demencia a gyakorlatban
Az inkontinencia gyógymódjai

Az empátia és annak gyakorlati hasznossága a demens gondozásban

Az empátia és annak gyakorlati hasznossága a demens gondozásban

Szerintem nem értékelik eléggé az empátiát. Pedig az érzelmi intelligencia egyik fokmérője, és rendkívül fontos azok számára, akik emberekkel foglalkoznak. Azt hiszem, a Demencia a gyakorlatban című könyv sem született volna meg empátiás készség nélkül.

Mit jelent az empátia?

Az empátia beleérző képességet, együttérzést jelent. Ha empátiával fordulunk egy beteg ember felé, akkor bele tudunk helyezkedni az ő jelenlegi helyzetébe, érzelmi világába, lelkiállapotába, gondolkodásába. És ha ilyen módon belekerültünk a hangulatába, érezzük amit ő, gondoljuk amit ő, akkor úgy fogjuk látni a világot mint ő. Ha ez megtörténik, jobban megértjük mit miért csinál, miért vannak épp ezek a reakciói, érzelmi megnyilvánulásai, tettei, cselekedetei. A megértés pedig egyenlő az igazi, mély, őszinte elfogadással. Ez pedig lecsendesíti a háborgó lelket, kivasalja a meggyötört idegeket.

Az empátia jelentősége a demens gondozásban

Ha bele éljük magunkat egy demens beteg lelkiállapotába, tehát nem róla elmélkedünk, hanem az adott személy helyzetéből, gondolkozunk, akkor képesek leszünk elsajátítani egy olyan szemléletet, látásmódot, felfogást, valamint konfliktuskezelési módot, amely segít nekünk abban, hogy megoldjuk a gondozás vagy együttélés során felmerülő nehéz helyzeteket.

A Demencia a gyakorlatban című könyv megírásával is az lett volna a célom, hogy egy kreatív, problémamegoldó szemléletet sajátítson el az Olvasó. Természetesen emellett minden lehetséges helyzetre vonatkozóan tartalmaz hasznos, gyakorlati tanácsokat a könyv. De az egyik fő irányvonalként ezt szerettem volna átadni.

Az empátia fejlesztése

A jó hír, hogy akit nem áldott meg az ég, ezzel a fantasztikus képességgel, az is ki tudja fejleszteni ezt a tulajdonságot, jellemvonást! Ugyanis vannak erre mindenki számára elérhető módszerek. Lássunk ebből néhányat. Itt az emberismeret áll a középpontban. Ha jobban sikerül kiigazodnunk az emberek tulajdonságait illetően, akkor bizony szert tehetünk az empátia értékes és csodás képességére.

Az empátiát fejlesztő módszerek

  • Ilyen lehet a megfigyelés. Figyeljük meg a beteget. Akár le is írhatjuk egy naplóba, füzetbe megfigyeléseinket. Gondolok itt arra, hogy mikor vidám, milyen helyzetben szomorú, mitől lesz ideges, melyik napszakban nyugodtabb vagy hogyan, mivel lehet lecsendesíteni őt. A lényeg, hogy legyünk tudatosak és memorizáljuk, mikor mit tesz. Lehet, hogy a megfigyelések adnak nekünk egy olyan tudást, ami segít bennünket a gondozásban. Például: mindig este agresszívebb a beteg. Ha ezt észrevesszük, jobban felkészülhetünk a következő rohamra.

 

  • A másik eredményes módszer, ha néha elolvasunk egy regényt, ahol a szereplők elemzéséből, egy-egy jellemrajzból, vagy a történet hőseinek reakcióiból sokat tanulhatunk. A regényben az írónak bele kell helyezkednie az adott karakterbe, jellembe. A szerző ebből a helyzetből ír és cselekedteti a szereplőjét, hősét. Ezért az olvasás fejleszti az emberismeretünket és ezen keresztül az empátiás készségünket

 

  • A harmadik tippem, a szeretet. Szerintem, ha valakit szeretünk és közel áll hozzánk, az sokat segít abban, hogy megértsük és elfogadjuk őt és beleéljük, érezzük magunkat a helyzetébe. Az is igaz, hogy ha valakit szeretünk, az közel áll hozzánk és ezért ismerjük őt. A demens beteg ismerete is hozzájárul a mit és miért cselekvések megértéséhez, így jobban segíthetünk.

ÖSSZEFOGLALVA

Az empátia és annak gyakorlati hasznossága a demens gondozásban

 Az empátia fontos a demens ápolásban. Ez a készség fejleszthető. Ha megtanuljuk a demens beteg szemszögéből nézni a világot, hatékonyabban kezelhetjük a konfliktusokat, kommunikációnk javul, könnyebbé válik az Ő és a mi életünk is. Sokkal humánusabban tudunk hozzáállni a demens betegekhez is, ha empatikusak vagyunk. De azért az empátia többet ad nekünk ennél: megértést, elfogadást és ezzel együtt megnyugvást.

 

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0