Demencia a gyakorlatban

Gyakorlati útmutató demenciában szenvedők gondozásához

Demencia a gyakorlatban
Az inkontinencia gyógymódjai

Konzultációs tanácsadás - miért jó Önnek?

Miért éri meg Önnek a konzultációs tanácsadás? Mi az, amiben más, mint egy könyv? Mitől jár jobban Ön azzal, ha tanácsadáson vesz részt?

miért jó Önnek a tanácsadás?

Minden ember más

Azt hiszem, hogy azzal mindenki egyetért, hogy minden ember más, nincs két egyforma egyéniség, személyiség. Ez igaz akkor is, ha valaki beteg. Ugyanaz a betegség teljesen eltérő tüneteket mutathat, és másképpen nyilvánulhat meg az egyik embernél, mint a másiknál.

Minden demens beteg ugyanolyan, mégis más

Ilyen a demencia is. Sosem láttam még két egyforma demens tüneteket produkáló embert, bár a kórkép neve ugyanaz: demencia. Ez egy név, fogalom, amely a betegséget felöleli, egy bizonyos kategóriába sorolja, azonban a demenciának sok tünete teljesen egyedi képet fest az egyik betegnél, és homlokegyenest mást mutat a másik demens személynél.
Ennek oka az eltérő személyiségben rejlik, valamint a betegség mértékétől is függ. Ez az a két dolog, ami sokszínűvé teszi a szakirodalom által tipikusnak mondott demens tüneteket.

 Vannak olyan tünetek, félre nem érthető, mással nem magyarázható jelek, melyek egyértelmű tünetei a demenciának. Azonban ugyanazok a szimptómák teljesen eltérőek lehetnek Imre bácsinál, mint Julika néninél.
A jellegzetes tünetek felismerése fontos. Ebből tudjuk azt, hogy demenciával állunk szemben, ez segít az orvosnak a diagnózis felállításában is. De mi történik akkor, ha valaki nem tipikus. Egy megnyilvánulás, viselkedés kicsit más, mint a jól ismert specifikus demens tünet. Ha pont a mi szerettünknél, hozzátartozónknál nyilvánul meg eltérő módon ez a szörnyű kór?

miért jó Önnek a tanácsadás?

Néhány példa

Például ilyen lehet az agresszivitás, ami rengeteg demens beteget érint. Az agresszivitás megnyilvánulhat az egyik betegnél káromkodás formájában, a másiknál viszont az agresszivitás verekedésig fajulhat, a harmadik demens betegnél pedig a saját teste bántalmazása jelzi ezt a tünetet: csipkedés, karmolás, harapás.

Lehet egy másik példaként említeni azt, hogyan viseli az ápoló a demenciát, kinek mi okoz problémát. Az egyik hozzátartozónak az a gondja, hogy nem elég türelmes, míg akad olyan is, aki képtelen nem a szívére venni a sértegetéseket.

Ha nincs segítség, hogyan tovább?

Számtalan az eltérő, nem jellegzetes probléma, melyek megkeseríthetik azok életét, akik a demens beteg ápolását végzik. Nincs válasz, hiába bújják a netet, könyveket. Nem segít senki, mert az ő bajuk, az ő problémájuk nem tipikus. A gondjuk égető, fájó, kibírhatatlan, azonban hiába keresik a megoldást, nem találják. Kérdezik a háziorvost, vagy egy ismerősüket, akinek szintén demens volt az édesanyja, de sajnos ezt a tünetet ő sem ismeri. Neki is hatalmas gondjai voltak a demenciával kapcsolatban, de nem ilyenek. Ő is mással küszködött, ezért pont arra a megoldást, amire nekünk van szükségünk, nem tudja.

Konzultációs tanácsadás-segítség a nem tipikus problémánál

Ezért más a tanácsadás, mint egy cikk, könyv, előadás, mert itt egyénre szabottan arra problémára fókuszálunk, mely csak és kizárólag az Ön életét keseríti meg. Arra a gondra találjuk meg a lehető legjobb megoldást, ami Önt foglalkoztatja, amire Önnek van szüksége. A tanácsadáson speciálisan, egyénre szabottan történik a problémamegoldás.

Ha Önnek is van olyan problémája demens szerette gondozása kapcsán, ami nem jellegzetes, demens tünet, ami eltér attól, amivel a demenciáról szóló cikkek, írások foglalkoznak. Ha Ön is magára ismer abban, hogy nem találja a kiutat, a megoldást egy problémás helyzetből, akkor a konzultációs tanácsadás Önnek szól!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0