Demencia a gyakorlatban

Gyakorlati útmutató demenciában szenvedők gondozásához

Demencia a gyakorlatban
Az inkontinencia gyógymódjai

Érzelmi hullámzás, kedélyállapot változás demenciában

érzelmi hullamzas

Sajnos a végletes érzelmi hullámzás is azok közé a tipikus mentális tünetek közé tartozik, melyek kísérik a demens beteg mindennapjait, és ami megnehezíti az ápolók, hozzátartozók, és a család számára a beteggel történő foglalkozást, együttélést.

 

Gyakran csak kapkodjuk a fejünket milyen hangulatváltozásokon megy keresztül demens hozzátartozónk. Egymást követik az érzelmi hullámvölgyek, hullámhegyek, olykor érzelmi hullámvasúton érezzük magunkat. Sokszor a demencia kialakulásának korai figyelmeztető jele lehet a sűrűn előforduló hangulatingadozás, a szélsőséges érzelmi megnyilvánulás. Az érzelmi életben bekövetkező változások végigkísérik a demenciát.

Szélsőséges érzelmi megnyilvánulások

A demens beteg egyszer heves érzelmekkel reagál apróságokra, majd utána teljes közömbösség lesz úrrá rajta. Míg egyik percben kisebb eseményekre is eltúlzott reakciókat mutat, máskor teljesen lehangolttá válik.

 

  • Hirtelen kiabálni kezd, pedig mindenki csendes embernek ismeri
  • Apróságokon „felhúzza magát”, majd rögtön utána bocsánatot kér a viselkedéséért
  • A beteg indokolatlanul elvonul, befelé fordul, visszavonul a társaságtól, elzárkózik másoktól
  • Jellemző a nagyfokú ingerlékenység
  • Több a veszekedés, mert a beteg sokszor dühös, mérges, türelmetlen
  • Minden ok nélkül elérzékenyül és elsírja magát, kétségbeesettnek tűnik
  • Azokat a tevékenységeket, melyeket szívesen végzett, most elhanyagolja, érdektelenné válik irányukban
  • Gondterhelt: homlokát ráncolja, lefelé görbül a szája
  • Lehangoltság, közömbösség, szomorúság jellemzi
  • Extrém módon és ok nélkül félnek, rémültek lesznek a demens betegek

Miért nehéz elviselni a gyakori kedélyállapot változást?

A demens beteg reakcióinak hevessége és kiszámíthatatlansága az, melyet olyan nehéz elfogadni mindazoknak, akik együtt vannak vele. Nem tudhatjuk mikor, mi, és milyen érzelmi megnyilvánulást fog a szellemileg hanyatló emberből kiváltani. Sokszor pedig láthatólag minden ok nélkül vannak a betegnek heves reakciói.

A bizonytalanság,- amikor nem tudjuk azt, hogy milyen reakciókra számíthatunk a betegtől- rontja életminőségünket, kapcsolatunkat demens hozzátartozónkkal, ráadásul borzasztó idegőrlő helyzetet teremt a családban. 

 

Az érzelmi hullámzás okai

Szélsőséges érzelmi megnyilvánulások

A kedélyállapot változás oka, hogy a demenciával járó agykárosodás érinti az agy, érzelmi kontrollért felelős részeit is. Az idegsejtek funkciói károsodnak, valamint az idegsejtek egymással való kapcsolatai megszakadnak. Ezért a beteg érzelmi válaszai, érzései kifejeződései torzulnak.

A szélsőséges érzelmi megnyilvánulások oka közé tartozik az is, hogy a beteg frusztrálónak érzi saját döntésképtelenségét, bizonytalanságát is.

 

Az érzelmi hullámzás, hangulatingadozás csökkentése

Fontos gyorsan cselekedni, ha extrém szélsőséges érzelmi megnyilvánulást tapasztalunk. Lényeges a korai felismerés annak érdekében, hogy megelőzzük a demencia rosszabbodását, és a teljes leépülést időben minél későbbre toljuk.  Ha még szerettünknél csak gyanú a demencia , akkor el kell vinni orvoshoz és egy demencia tesztet kitöltetni vele. Ha kiderül, hogy az illető kedélyállapot változása mögött demencia húzódik meg, azonnal el kell kezdeni a gyógyszeres kezelést, mert ezzel több ideig maradhat a beteg önálló, vagy részben önálló.

Az állandóság, a fix napirend, a változások és változtatások mellőzése, a nyugodt környezet kialakítása is segítségünkre lehet abban, hogy az érzelmi kilengések gyakorisága csökkenjen. A türelmes hozzáállással és együttérző magatartással is javíthatóak a hangulatzavarok és a kedélyállapot változások.

Suzanne Sandwiese

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0