Demencia a gyakorlatban

Gyakorlati útmutató demenciában szenvedők gondozásához

Demencia a gyakorlatban
Az inkontinencia gyógymódjai

A demenciát kísérő mentális problémák:

Depresszió, Apátia, Szorongás

Idős korban gyakori a depresszió, apátia, és szorongás. Azonban gyakran csak az életkornak tulajdonítjuk ezt a három mentális problémát, és a mögötte húzódó betegségek, illetve a kiváltó okok felderítése elmarad. A depresszió, apátia, szorongás gyakran a demencia kísérő tünetei is lehetnek, egymással társulhatnak, sokszor együtt, egyszerre jelennek meg, erősítve a dementálódás folyamatát, gyengítve a beteg mentális állapotát. A depresszió, apátia, szorongás már a demencia kezdeti stádiumában megjelenhet.
A demenciát kísérő mentális problémák: Depresszió, Apátia, Szorongás

Depresszió és demencia

A „rosszkedv” és a depresszió között a különbség az, hogy míg a rossz hangulat átmeneti, csak ideig-óráig tart, addig a depresszió 2 hétnél is tovább húzódik, illetve az alább felsorolt tünetek közül ötnek egyszerre kell jelen lennie ahhoz, hogy valóban depresszióról beszéljünk. Fontos tudni, hogy a depresszióban szenvedő demens betegnél hiányzik néhány, a depresszióra jellemző tünet mint, az értéktelenség érzése, öngyilkossági szándék, valamint az önvádló gondolatok.

Depresszió tünetei: örömtelenség, motiváció csökkenése, nyomott hangulat, levertség, a napi feladatok elvégzése nehezítetté válik. Jellemző a szomorúság, gyakori sírás, érdektelenség, ingerlékenység, türelmetlenség, fáradtság, étvágytalanság, vagy éppen a fokozott étvágy. Gyakoriak a depresszióban szenvedőknél az alvásproblémák, ismeretlen eredetű fájdalmak megjelenése, testtömegváltozás(fogyás vagy hízás), az érzelemmentesség, hangulatváltozás, elfordulás emberektől.

Apátia és demencia

Az apátia egykedvűséget, az érzelmek hiányát, érzéketlenséget, fásultságot jelent. Az apátia rendkívül gyakori demens betegeknél és sokszor a demencia vezető tüneteként jelentkezhet.

Apátia tünetei: csökkent szociális interakció, érdektelenség a mindennapi tevékenységek elvégzése, vagy érdeklődési kör, szeretett hobby iránt. Jellemző még a személyi higiéné leépülése, érzelmi reakciók csökkenése, az arckifejezés elszegényedése, közömbösség, vágytalanság, a motiváció hiánya.

Szorongás és demencia

Egy bizonyos fokú izgalom egészséges, azonban ha hozzátartozónk túlzottan feszült, vagy semmilyen oka nincs szorongásának, és sűrűn előfordul esetleg tartósan fennáll a szorongásos állapot, az már kóros, nem egészséges, nem természetes. Demens betegeknél a szorongás lehet nagyon intenzív és erős, ami akár pánikrohamban is megnyilvánulhat, valamint agresszióba is átcsaphat. A demencia első tüneteinek egyikeként is megjelenhet a szorongás.

Szorongás tünetei: Borúlátás, pesszimizmus, koncentrálási nehézség, ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavar, hőhullámok, izzadás. Gyakori a vérnyomás ingadozása, nehézlégzés, légszomj, izomfeszülés, szájszárazság, sápadtság, hasmenés, fáradtság, aggódás, félelem stb. Demens betegeknél jellemző a Godot-szindróma: A beteg irreális szorongást mutat apró dolgok, jövőbeli események miatt, félelem teli várakozás alakul ki.

A depresszió, apátia és a szorongás kezelése

A depresszió és demencia diagnosztizálása minden esetben szakorvos feladata. A pontos diagnózis felállításában jelentős szerepet játszanak a hozzátartozók beszámolói, megfigyelései.
A depresszió, apátia és szorongás kezelése során a gyógyszeres, és a nem gyógyszeres terápia is szóba jöhet.
Idős korban gyakori, hogy a depresszió és szorongás kóros élettani folyamatok, súlyos szervi betegség miatt alakul ki (pl.szív-és érrendszeri betegség, cukorbetegség).
A kiváltó okok felkutatása nagyon fontos. Ha gondozottunk, szerettünk demencia miatt szorong, apátiás, depressziós, akkor más kezelést igényel, mintha valaki más súlyos, krónikus betegség miatt depressziós. Hiszen ez utóbbi esetben elsősorban azt a betegséget kell kezelni, ami a depressziót kiváltotta, így van esély arra, hogy a gyógyulással együtt elmúlik a beteg szorongása, depressziós állapota is.
Ha demens beteg depressziójáról van szó, akkor sokszor hatékonyabb a nem gyógyszeres kezelés.

Gyógyszeres terápia

Egyéb, nem gyógyszeres kezelések

Mozgás

ami például lehet séta, irányított gyógytorna, ülő-vagy fekvőtorna, stb.

Légző gyakorlat

a beteget megnyugtatja és levezeti a stresszt, szorongást

Fix napirend

az állandóság kiegyensúlyozottabbá teszi a beteget. Megnyugtatja őt, biztonságban érzi magát, ha tudja mikor mi fog történni

Örömszerző tevékenységek

bármi, amit szívesen végez, ami szórakoztatja. Az örömszerző tevékenység mindig egyénfüggő

Figyelemelterelő tevékenység

az unalom elűzése és „kimozdítás” a rossz hangulatból

A feleslegesség érzet elűzése, hasznosság érzet kialakítása

adhatunk a betegnek apró, egyszerű feladatot pl. takaró megigazítása, egy pohár elmosása, pizsama összehajtása

Fényterápia
A demenciát kísérő mentális problémák: Depresszió, Apátia, Szorongás

Még több demenciával kapcsolatos hasznos információ, tanács, kezelési mód a Demencia a gyakorlatban című könyvben, melyet megvásárolhat a www.demenciaagyakorlatban.com oldalon.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0