Demencia a gyakorlatban

Gyakorlati útmutató demenciában szenvedők gondozásához

Demencia a gyakorlatban
Az inkontinencia gyógymódjai

Vetkőzés, meztelenkedés demens betegeknél

Nem vesz fel alsóneműt, leveszi a pólóját, letépi magáról a pelenkát, egy nap többször vetkőzik és öltözik, meztelenül fekszik az ágyban, alsónadrágban akar elindulni otthonról, elfelejti felhúzni a nadrágját… Ismerős a kép?

Aki már ápolt demens beteget, az gyakran találkozik a vetkőzés, meztelenkedés problémájával. Empatikus, türelmes hozzáállást igényel és fontos megérteni az okokat, hogy megfelelően kezelni tudjuk ezt a viselkedési zavart. Az alábbiakban a meztelenkedés lehetséges okai és kezelési lehetőségei következnek:

Zavartság és memóriazavar:

A demencia hatására a betegek elfelejtik, hogy mi számít társadalmilag elfogadható viselkedésnek, és nem emlékeznek arra sem, hogy ruhát kell viselniük.

Nem érzik jól magukat fizikailag:

A demens betegek képtelenek megfelelően kommunikálni, nem tudják elmondani, hogy mit éreznek, mi a gondjuk, problémájuk. A meztelenség lehet annak a jele is, hogy demens szerettünknek túl melege van, viszket a bőre vagy fájdalmat érez.

Higiéniai szükségletek:

Előfordulhat, hogy a demens beteg azért vetkőzik le, mert vécére kell mennie, vagy ruha nélkül tisztábbnak érzi magát.

Dezorientáció:

A térbeli és időbeli tájékozódási zavar miatt az érintett azt hiheti, hogy egy olyan helyen van, ahol nyugodtan lehet meztelen.

Szexuális okok:

Ritkán, de előfordul, hogy az Alzheimer-kórban, vagy demenciában szenvedő idős embernél fokozódik a szexuális vágy. Emiatt vetkőzik le és simogatja magát. A betegség hatására eltűnik a szégyenérzet, megszűnik a gátlás, valamint a szexualitás intimitása is.

A meztelenkedés, vetkőzés kezelése

Az okok felderítése:

Próbáljuk meg kideríteni, mi okozza a vetkőzést. Például túl meleg van, viszket a bőre, vagy fájdalmat érez a beteg? Esetleg kényelmetlen a ruhája?

Jegyzet készítése, naplóírás:

Jegyezzük fel az időpontot, vagy a körülményeket, a testbeszédet, amikor a vetkőzés történik. Lehet, hogy észre veszünk valamilyen összefüggést az események között. Talán mindig éppen ugyanabban az időben, napszakban vetkőzik. Lehet, hogy a vetkőzésnek üzenete van, a beteg megpróbál valamit közölni. Gondolkodjunk el azon, hogy nem e egy adott időpont, hely vagy személy , esemény váltotta ki a pucérkodás iránti vágyat?

Megfelelő ruházat kiválasztása:

Olyan ruhát válasszunk, amely nehezebben levehető, ilyen például az egyrészes overál. Vagy varrathatunk hátul záródó ruhát is, amit szintén nem tud könnyen levenni. A gombos, vagy öves ruha is nehezíti a vetkőzést.

Rutin kialakítása:

A reggeli öltözködés, vagy a sétára történő átöltözés, illetve az esti pizsama felvétele is mindennap egy időben történjen. Az állandóság biztonságérzetet ad a betegnek, csökkenti a szorongást, és a stresszt.

Figyelemelterelés, foglalkoztatás:

Amikor a beteg vetkőzni kezd, kezdjünk bele egy másik tevékenységbe. Például nyissuk ki a szekrényt, vagy húzzunk ki egy fiókot és kezdjünk el pakolni. Kapcsoljuk be a rádiót. Bízzuk meg egy apró feladattal demens szerettünket, például kérjük meg, hogy hajtsa össze a nadrágját, igazítsa meg a párnáját, takaróját, vagy terítse a székre a törölközőjét.

A demenciában szenvedő emberek meztelensége összetett viselkedés, amelynek számos oka lehet. Próbáljunk ebben a helyzetben is empatikusak és türelmesek maradni. A legfontosabb az, hogy ne reagáljuk túl a beteg meztelenkedését, kezeljük higgadtan, természetesen. Csendesen, nyugodtan figyelmeztessük őt, hogy most nincs rajta ruha és fel kellene vennie valamit, majd segítsünk az öltözködésben.

Vetkőzés, meztelenkedés demens betegeknél
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0