Demencia a gyakorlatban

Gyakorlati útmutató demenciában szenvedők gondozásához

Demencia a gyakorlatban
Az inkontinencia gyógymódjai

Agresszív viselkedés demens betegnél

Káromkodás, vádaskodás, gyanúsítgatás, kiabálás…csak néhány a demens beteg agresszív tünetei közül.Az agresszió gyakori viselkedési tünet, súlyos probléma demenciában szenvedő betegeknél.

Az agresszív viselkedést nehéz megérteni, elviselni. Empátiával és türelemmel kezelni szinte lehetetlen. Az alábbiakban az agresszió néhány okával és kezelési módjával ismerkedhetünk meg.

Agresszió kezelése demenciában

Az agresszió okai

Az agresszív viselkedés több okból is eredhet. Ezek megértése nagy jelentőséggel bír az agressziókezelésnél. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül pár ok következik az agressziót kiváltó okok közül.

Biológiai Okok:

Agykárosodás: A demenciát okozó agyi elváltozások, olyan területeket is érinthetnek, amelyek a viselkedést és az érzelmi szabályozást befolyásolják.

Neurokémiai változások: A neurotranszmitterek ( molekulák, melyek feladata üzenet szállítása az idegsejtek között) egyensúlyának felborulása, szintén hozzájárulhatnak az agresszív viselkedéshez.

Pszichológiai okok:

Frusztráció és zavartság: A kognitív képességek ( pl: érzékelés, észlelés, gondolkodás, stb.)romlása miatt a betegek gyakran frusztráltak és zavartak, ami agresszív viselkedést válthat ki.

Félelem, Paranoia: A demenciában szenvedők gyakran félreértik a környezetüket, ami paranoiás gondolatokat, félelmet válthat ki, és ezek agresszióhoz vezethetnek.

Környezeti Tényezők:

Stresszes Környezet: A túlzott zaj, zsúfoltság vagy a napi rutin megváltozása stresszt okozhat, ami felerősítheti az agresszív viselkedést.

Nem megfelelő gondozás: Ha a beteg nem kap elegendő figyelmet vagy rossz bánásmódban részesül, az is kiválthat agressziót.

Az agresszió kezelése

Az agresszió kezelése több módon is történhet, ezek közül az alábbiakban felsorolunk néhányat.

Gyógyszeres Kezelés:

Antipszichotikumok: Bizonyos esetekben az orvosok antipszichotikumot írhatnak fel, bár ezeket csak óvatosan szabad használni a mellékhatások miatt.

Nyugtatók, Antidepresszánsok: Ezek a gyógyszerek is segíthetnek a hangulat és a viselkedés szabályozásában.

Nem Gyógyszeres Kezelés:

Az agressziót kiváltó okok megfigyelése, megszűntetése: Az agressziónak nagyon sok oka lehet. Ha megfigyeljük a beteget és megtaláljuk azt az okot, ami kiváltotta a dührohamot, az a leghatékonyabb eszközünk lesz az agresszió megelőzésében, kezelésében.

Környezet megváltoztatása: A beteg környezetének megváltoztatása, mint például a zaj csökkentése és a stabil napi rutin kialakítása, segíthet a viselkedési problémák enyhítésében.

Az agresszió kezelése demenciában szenvedő betegek esetében komplex feladat. Megfelelő agressziókezeléssel, a megelőzési technikák alkalmazásával nemcsak a betegek életminőségét javíthatjuk, hanem a gondozók terheit is jelentősen csökkenthetjük.

Ehhez nyújt segítséget a hamarosan megjelenő  AGRESSZIÓ ÉS DEMENCIA című könyvünk, mely gyakorlati agressziókezelési és megelőzési tanácsokkal segíti a demens betegeket gondozó családtagokat.

demens betegek agressziókezelése a gyakorlatban
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0