Demencia a gyakorlatban

Gyakorlati útmutató demenciában szenvedők gondozásához

Demencia a gyakorlatban
Az inkontinencia gyógymódjai

Kiszáradás demens betegnél

A kiszáradás megelőzése, időbeni felismerése súlyos egészségkárosodást előz meg. Kiemelten fontos ez most nyáron, hiszen a folyadék igény megnő, és gyakrabban fordul elő kiszáradás. Demens betegeknél a gondozók feladata az, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékot pótoljuk a betegnél, mert ő nem képes felismerni azt, hogy milyen veszélyes az, ha keveset iszik.

Kiszáradás demens betegnél | Demencia a gyakorlatban

A kiszáradás okai demens betegeknél

Memóriazavar és zavartság: Az érintettek elfelejthetik, hogy inniuk kell, vagy nem ismerik fel a szomjúság jeleit.

A beteg elfelejti hogyan kell használni a poharat: Néhány betegnek nehézségei lehetnek a pohár használatával, vagy nem tudják hogyan kell kinyitni a vízcsapot.

Kommunikációs nehézségek: A betegek nem tudják kifejezni, hogy szomjasak.

Gyógyszerek: Egyes gyógyszerek mellékhatásai növelhetik a kiszáradás kockázatát.

Nem megfelelő folyadékbevitel: A betegek nem kapnak elegendő folyadékot az étkezések során, vagy azokon kívül.

A kiszáradás jelei

  • Száraz száj
  • Fehér nyelv
  • Sötét színű, vagy kevés vizelet
  • Fáradtság, levertség
  • Szédülés
  • Zavartság
  • Száraz bőr
  • Székrekedés

A kiszáradás megelőzése

Rendszeres folyadékbevitel biztosítása: Gondoskodjunk arról, hogy a beteg rendszeresen igyon. Kínáljunk kisebb mennyiségű folyadékot gyakrabban.

Változatos italok: Kínáljunk különféle italokat, például vizet, gyümölcsleveket, tejet vagy teát, hogy növeljük az ivási kedvet.

Kedvenc italok: Olyan italokkal kínáljuk a beteget amit szeret, hogy ösztönözzük az ivásra.

Magas víztartalmú ételek: Biztosítsunk magas víztartalmú ételeket, mint például levesek, gyümölcsök (dinnye, narancs, szőlő), és zöldségek (uborka).

Segítség nyújtása: Segítsünk a betegnek az ivásban, ha szükséges, például tartsuk a poharat, vagy használjunk szívószálat.

Folyadékbevitel nyomon követése: Tartsuk nyilván a folyadékbevitelt, hogy biztosak lehessünk abban, hogy elegendő mennyiséget iszik.

Emlékeztetők: Állítsunk be rendszeres időpontokat, amikor a betegnek inni kínálunk, hogy ne feledkezzen meg róla. Például minden órában, órakor

Könnyű hozzáférhetőség: Tegyünk elérhetővé az italokat a beteg számára, hogy könnyen hozzáférhessen, amikor szüksége van rá.

Ha a beteg a kiszáradás jeleit mutatja, forduljunk orvoshoz. Súlyos esetekben, mint például hosszan tartó szédülés, zavartság vagy nagyon kevés vizelet, azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0